Baarn                               18 februari 2023                        de Veteranenwandeltocht

Zaterdag 18 februari zijn we met de bus naar Baarn geweest om daar te wandelen. De tocht heten de veteranenwandeltocht. Hoop niet dat we dat letterlijk moeten nemen. Zo oud zijn we toch nog niet? We waren met 48 mensen mee en een paar hadden afgezegd. Ook waren een paar nieuwe leden mee. Het weer was bewolkt maar wel lekker wandelweer.
De start lokatie was bij het station van Baarn. Er werd gestart vanuit de wachtruimte van het station. De 15 km route ging eerst langs het spoor door het bos richting kasteel Groeneveld.
Eigenlijk is het geen kasteel maar een 18e eeuws buitenplaats zoals er toen vele waren. De route ging een klein deel door de tuin van het kasteel om daarna via een stuk landelijk parcours weer het bos in te duiken. Halverwege de route staken we voor de doorgaande weg tussen Baarn en Hilversum over om aan de andere zijde weer richting Baarn te wandelen.
Vlak voor het einde liepen we rond een natuurlijke vijver de Grote Kom genaamd. Deze vijver wordt gevoed door kwelwater omdat het een verdiept gedeelte is. Rond deze vijver staan 4 sokkel. Op drie van deze sokkels staan met de kettingzaag gemaakte beelden van vrouwen. Het laat de kledingwinkel zien uit 18e, 19e en 20e eeuw. De vierde sokkel is leeg en eenieder die zich geroepen voelt mag op de sokkel gaan staan en de 21e eeuw tonen. Wij hebben alleen een lege sokkel gezien. Het gehele parcours was zo goed als onverhard en door de Baarnse bossen. Deze bossen horen bij het paleis Soestdijk maar zijn al tientallen jaren vrij toegankelijk.
Om kwart over drie werd de terugtocht weer aanvaard en hebben we weer een lekkere wandeling gehad. Ik zit al vele jaren in de bus maar het valt me wel op dat het landschap is veranderd, vroeger zag je altijd veel blauwe reigers maar de laatste tijd zijn de grote zilverreigers is grote getallen aanwezig in het open landschap.
In het Amsterdamse Bos zie je nog wel de blauwe reigers staan langs het water of hoog in de bomen op hun nest. Ben benieuwd of dat in de komende jaren ook zal gaan veranderen.
Erik Jan