Sint Maartentocht                              10 november 2018                          Beverwijk .

Wandelvereniging De Zwervers heeft er, zoals we van hen gewend zijn, dit keer weer een mooie duidelijke route van gemaakt. Kinderen met lampionnetjes voor St Maarten zijn we niet tegengekomen en dat is maar goed ook want snoepjes had ik niet bij me. We kwamen nu eens niet in de buurt van de Bazaar, wat we niet erg vonden trouwens. De natuurtocht bleek de moeite waard met al die parken en plantsoenen waar de bomen in hun prachtigste herfsttooi stonden te stralen. Wat is de herfst toch mooi zo. En we troffen het weer, geen spatje regen gehad hier.
Het viaduct waar we door moesten was opgeleukt met prachtige natuurplaten waar we even van mochten genieten. Dat is er pas sinds 2017 en is heel mooi om te zien. Hopelijk wordt het niet te gauw beklad. De rust op 7,5 km, vonden we in het Fort Veldhuis, tevens oorlogsluchtvaart museum. Het heeft er een gezellige koffie kamer waar je niet meer weg wilt. Buiten stonden platen van vliegeniers waar je je hoofd door kon steken om zo op de foto te gaan. Spontaan gingen twee van onze wandelaars op de kiek. Je zou ze bijna niet meer herkennen.
Vergeet ik nog te vertellen dat we aan het begin van de route heel vreemde schapen tegenkwamen. Ze hebben een zwarte neus en heel lange staarten. Wie weet hoe dit ras heet?
En ook niet te vergeten het Slot Assumburg waar we langs liepen. Op een info bord verderop staat beschreven dat er ook nog een ander slot moet hebben gestaan dat kasteel Oud Haerlem heette. Gebouwd in 1248 en na een beleg verwoest in 1351 en nooit meer opgebouwd. In 1960 vond een opgraving plaats. Op een luchtfoto uit 1962 kun je de contouren zien van het kasteel.
Tegen het einde passeerden we de kortere afstandlopers weer. Het was erg warm binnen bij de finish Dus nog maar even buiten gewacht tot de bus vertrok. En toen begon het pas te regenen. We hebben het weer verdiend.

Groet: Lenie van Leeuwen