Najaarstocht                              27 oktober 2018                          Brielle .

Blijkbaar gaan we om de 3 jaar naar deze leuke stad. De laatste keer was het met de uitgaansdag in 2015 en ik lees in mijn verslagje van toen dat we daarvoor ook al 3 jaar geleden hier waren.
Nu dus toch maar de 15 km gedaan. Achteraf was de 10 km leuker geweest denk ik zo. We hebben namelijk weinig van het centrum gezien en de wallen kwamen ook niet echt in beeld.
Ook dacht ik Thea nog het 1 april museum te kunnen laten zien. Toch verkeerd gelezen, we liepen dus langs het 1 april MONUMENT. Daar had Bep toch gelijk in. Was dat bij die groep mensen die alpalca's aan het uitlaten waren?
De pijlen gingen andere richtingen uit dan het routeblad. Jammer iedereen liep te dwalen en daar wordt niemand vrolijk van.
Waar we wel goedgehumeurd van werden was die ene bui onderweg. Het zag er dreigender uit dan het werkelijk was. De rust was ook heel aangenaam in de KOGELOVEN, vlakbij de Stenen Baak.

De voormalige vuurtoren, gebouwd 1630.Toen de Brielse Maas nog toegang verschafte vanaf de zee tot de grote rivieren en de daar aangelegen handelssteden. In de 18e eeuw kreeg het ook een militaire functie. Tegen aanvallen vanuit zee werd een kustbatterij aangelegd. Toen ik dit las begreep ik direct de naam van onze rustplaats.
Hierna moeten wij dus dat Monument zijn gepasseerd. Een lokatie waar de geuzen in 1572 via de Noordpoort de stad hebben bestormd. Bij Bastion IX . Toentertijd onthuld op 1 april 1922, door Koningin Wilhelmina. En pas weer gerestaureerd als ik de site mag geloven.
Tot aan de St Catharijnehof met zijn grote kerk en gigantische hoekige toren liep het nog goed. Daarna was iedereen het spoor echt bijster. Goed,we zijn weer bij de finish aanbeland uiteindelijk.
Maar volgende keer, over 3 jaar, ga ik toch maar weer voor de 10 km.

Lenie van Leeuwen