Gertrudistocht                               18 maart 2017                          Bergen op Zoom.

Weer vroeg op vandaag om met de vereniging in Bergen op Zoom te gaan wandelen. Een kleinere bus komt voor rijden om de 22 vroege vogels te vervoeren. Om 9 uur kan ik inschrijven, wat gaat dat toch elke keer anders! Hierna kunnen we van start voor de natuur- of stadsroute. Wij kiezen ervoor om eerst 14 km natuur te wandelen. Er is geen route beschrijving, je kunt op de pijlen lopen. Daar zijn na afloop de meningen aardig verdeeld over…
Het is droog dus gaan we monter van start, via een mooi natuurgebied komen we bij Fort De Roovere waar we gewaarschuwd worden voor rondvliegende pijlen van de handboogschiet vereniging. Gelukkig zijn het ervaren schutters en gebeurd er niets.
De route loopt ook over het Fort zodat de wandelaars het gevoel kunnen krijgen hoe het is om door het water te lopen net als Mozes, via de Moses Bridge. Een stuk verderop krijgen we een steile trap te beklimmen, als ons hele groepje boven is komen er een paar ganzen al “lachend” over vliegen.
Na deze 14 km nemen we onze pauze in het startgebouw en gaan dan nog een keer op pad voor de 7 km stadsroute. De eerste 3,5 km vinden wij niet zo leuk, maar ja om in de stad te komen moet je hier wel langs. Het laatste stuk is er veel te zien en we hebben niet de hele middag de tijd…
We zien o.a. de Sint Gertrudiskerk (de peperbus van Bergen op Zoom), Het Markiezenhof, stadspaleis uit 1709. Via het Bolwerk komen we langs het Ravelijn op de zoom. Het laatst overgebleven vestingwerk uit 1702 dat nu volop in restauratie is.
Als laatst door het Anton van Duinkerkenpark, nederlands dichter en hoogleraar, nog even genieten van het groen en de narcissen die al volop bloeien.
Om half 3 stappen er weer 21 wandelaars in voor de rit terug naar Aalsmeer, 1 blijft er achter om op bezoek te gaan bij een vriendin in de buurt.
Wat hebben wij geboft met het weer! Zowel op de heen als terug reis regen en tijdens de wandeling geen druppel…

Jolanda