Bruinebonensoep                               22 oktober 2016                          Maasdam.

Eindelijk reisde ik weer eens mee met AWV. Dat was lang geleden. Als vanouds was Koos weer de chauffeur.We vertrokken met een volle bus en waren om 12.00 u daar. We ( de15 km lopers) moesten buiten wachten op de soepmuntjes, wat zó lang duurde dat we vernikkeld waren, en uiteindelijk gelijk met de andere afstanden startten. Gelukkig kwam later het zonnetje nog door zodat het wat warmer aanvoelde.

De route liep eerst richting Rotterdam daarna naar Puttershoek. Het eerste wat we tegenkwamen waren enorme velden kool. Paarse spruiten en boerenkool. Van ver leken het net herfstasters.
Al snel bereikten we Puttershoek en gingen door een nieuwe woonwijk. Zagen twee paarden die doodstil stonden, met achter hen, in de verte, een viertal silo's. Bep hoorde van een omstander dat daar suiker verwerkt werd.

Na 5 km kwamen we bij de rustpost aan de Maas uit, waar de soep werd opgediend in een tent.(aan de overkant schijnt Sliedrecht te liggen volgens een heer bij het toilet) De gammele bankjes deden me weer denken aan die keer dat de erwtensoep over tafel vloog! Elly weet daar alles van.
Weer opgewarmd door de soep liepen we langs een haventje waar volgens zeggen Kees Verkerk moet hebben gewoond. We trokken door wat leuke straatjes van Puttershoek. Bij de molen zijn we nog even binnengegaan.
Tot dan toe was de tocht best aangenaam. Hierna werden het alleen maar recht toe recht aan. Bij een bulderend geluid ontdekten we dat de H.S.L trein naar Rotterdam onder ons door schoot. Toen wist ik weer dat ik hier eerder had gelopen met de 4daagse van 's Gravendeel. Een niet meer bestaande 4 daagse trouwens.
Op het land waren 2 tractoren ijverig bezig om de boel weer te egaliseren terwijl de ganzen overvlogen in V- vorm. Uiteindelijk, na lange eindeloze vlakten, kwamen we weer uit bij dezelfde molen aan de Molendijk.

Na een schutsluis en wat prachtige pandjes kregen we toch nog het bord Maasdam te zien. Volgens de route moesten we ook nog een bord “einde Maasdam” tegenkomen maar die hebben ze zeker weggehaald. In plaats daarvan stond een info bord waarop geschreven stond dat hier, in “de Hoeksche Waard”, heel veel kastelen moesten hebben gestaan vroeger, waaronder het Kasteel van Weede. Daar was niets meer van te zien omdat het hier een, meedere malen, ondergelopen gebied betrof. De bakstenen zijn goed van pas gekomen bij omwonenden verondersteld men. In 1994 is, door een archeologisch onderzoeksbureau, met behulp van “weerstandsmetingen” vast komen te staan waar dit kasteel zich moet hebben bevonden, zonder dat er ooit een schop in de grond is gezet. Knap werk!

Na deze zinvolle informatie was het alleen nog maar de weg vervolgen langs de N 217 en wat dwarsstraatjes, voor we weer terug waren in de voetbalkantine F.C. Binnenmaas. Gelukkig netjes op tijd zodat we bij Ina in konden schrijven voor de volgende tocht op 12 november naar Uddel.

Hartelijke groet: Lenie van Leeuwen.Nog een stukje van Ina

Met 54 personen om 10.30 uur vertrek naar Maasdam. Toen we eraan kwamen bleek het meer Puttershoek te zijn maar het zal nog net Maasdam geweest zijn.
Voordat we konden wandelen eerst over een parkeerterrein en een nare trap op naar de Kantine van voetbal vereniging FC Binnenmaas. En na een kop koffie op pad voor de 5 kilometer met mooi weer alhoewel het bewolkt was maar geen wind.
Eerst door een woonwijk met prachtige huizen maar de ramen waren ons iets te hoog , moest er niet aan denken om ze te moeten lappen, maar dat terzijde.
Wij moesten een trap op , maar even daarvoor werden we ingehaald door leden van ons die de 10 kilometer liepen, die moesten linksaf. Wat bleek hun moesten een weg schuin naar boven scherpe bocht naar rechts en liepen dus op het zelfde stuk al wij, wat een onzin.
Toen kwam de rust met de bruinenbonensoep, ik zelf hou daar niet zo van dus kreeg ik wat te drinken zonder te betalen daar ik toch ook een muntje had. En niet iedereen houd van bruinenbonensoep, dat hadden ze goed begrepen.
De rust was in een tent langs de??????? Wat voor water dat was??? We hebben het gevraagd aan een meneer die de soep aan het warmen was maar wat voor water dat was dat kon hij ons toch echt niet vertellen dus thuis maar opgezocht en het was de Oude Maas.
We kwamen langs een soort haventje alwaar een voet/fietsveer lag die het niet druk had maar we kunnen ons voorstellen dat het in de zomer druk zal zijn met wandelaars en fietsers.
Hier gingen de overige afstanden weer naar links en wij moesten rechtdoor om na 10 meter weer een trap af te moeten . Toen kwamen we langs zoals het beschreven stond langs een kade, lekker rustig geen fietsers alleen maar wandelaars , alleen leden die heerlijk van de zon, die inmiddels tevoorschijn was gekomen op een bankje zaten te genieten. Wij zijn maar doorgelopen en moesten aldoor rechtdoor om weer een trap op te moeten weg oversteken en ja hoor weer trap af.
Kwamen we weer langs het water te lopen . Aan de rechter kant was een begraafplaats , mooi aangelegd en de bomen die in deze tijd natuurlijk ook hun best doen om er mooi uit te zien met de Herfstkleuren het plaatje en paste gewoon op die plek.
Er even naar gekeken en maar weer verder en moesten eigenlijk omdat er water tussen zat langs de het startlokaal om met een bocht toch weer bij de voetbalkantine aan te komen.
Toch maar weer die trap op en wat gedronken. Om 15.15 uur stonden de leden alweer gauw in de rij om in te schrijven voor de volgende tocht naar Uddel op 12 november.
Toen iedereen weer aanwezig was weer naar de bus gelopen ( maar eerst weer die trap af) die alweer klaar stond om ons naar Aalsmeer te brengen. Daar kwamen we om ongeveer 17.00 uur aan na een mooie rustige tocht waar we erg van hebben genoten. En we hadden genoeg beweging gehad met de trappen we waren goed bezig.

Met wandelgroeten Ina O