5 dorpentocht                               1 oktober 2016                          Heerenveen

Om half 8 vertrekken we met een half volle bus (27 leden) richting Heerenveen.
De weersverwachting is: buien en af en toe zon. Maar de echte wandelaar laat zich niet kisten door een somber weersbericht. Onderweg hebben we steeds al aardig weer dus we gaan ervoor.
Na een kopje koffie bij de start, het eerste en enige rustpunt is na 16 kilometer, vertrekken we rond half 10 voor de route van 25 kilometer.
We beginnen door de woonwijk, wel langs een watertje. Dan bijna 2 kilometer door het bos, de Beukenlaan geheten, uitkijken want de beukennootjes vallen nu volop.
We gaan onder de A32 door richting het industrieterrein, bij een van de huizen staat een tamme kastanjeboom. Een meneer weet ons te vertellen dat je goed moet kijken welke kastanjes je kunt poffen, hij zoekt er zelfs een voor ons op, leuk!
Verderop steken we het spoor over, we zijn dan vlak bij Het Thialfstadion waar vandaag vast ook weer begonnen is met de schaatslessen. Ik hoorde s avonds op het journaal dat de schaatsbanen weer geopend zijn net als elk jaar op 1 oktober.
De volgende aanwijzing is l.a. bij dikke steen Oude Postweg, dit is de Uppsalagraniet van Rottum staat op het informatiebord te lezen. Komt oorspronkelijk uit het graniet gebied bij Uppsala in Zweden en is 4.70 meter lang, 3.10 meter breed, 2 meter dik en weegt 44.200 kilo. Broertje van de Amersfoortse Kei?

Het volgende dorp is Sintjohannesga, hier staat de Peijnenburg fabriek helaas is er geen winkeltje of kraampje waar we lekkere koek kunnen kopen. Nog 4 punten op de route voor we bij de rust zijn, is nog wel 4,5 kilometer. Gewandeld over een slingerend schelpenpad door een mooi natuurgebied. We verlaten het dorp Oudehaske en lopen door de weilanden weer richting het Herenveense kanaal.
Bij Nijehaske gaan we de brug over Heerenveen weer in. Hier fietsen een meneer en mevrouw ons voorbij, de mevrouw roept heel verbaasd: H Doke! Een bekende van de waddenwandelingen die in Heerenveen woont. Leuke verrassing.
We steken het spoor weer over en later via een tunnel onder de A7 door. Via de Omweg en diverse tunneltjes passeren we het klaverblad van de A32 en bereiken het dorp Terband, hier staat een mooi kerkje te stralen in de zon. Nu gaan we weer over de A7 richting finish. Eerst komen we langs Bos Tuin & Dier (grappig, is een klant van waar ik werk) en het Nordwin College.
Nog het rode fietspad volgen tot de Oranje Nassaulaan, dit loopt langs een nog niet zo heel oude woonwijk en door een parkje achter de sportvelden. Na uiteindelijk 28 kilometer zijn we weer bij het startbureau.
Vanaf het terras zien we ook nog het Abe Lenstra voetbalstadion liggen waar s avonds de wedstrijd Heerenveen-PSV gespeeld wordt.

Het weer is alles meegevallen, lekker zonder jas gewandeld met af en toe zon. Wat wil je nog meer? Om 4 uur zit iedereen tevreden in de bus en brengt Koos ons weer naar Aalsmeer.


Bep, Doke, Hennie en Jolanda