Rotterdam                               21 maart 2015                         

De bus waar ik met mee ging had een embleem van St Martinus, vernoemd naar de eigenaar Martien. Een voor ons nieuwe busscauffeur dus. We reden naar het startlokaal van de R.E.T. (Rotterdamse Electrische Tram) Dat lag bij mij nog goed in het geheugen, van 2 jaar terug. De chauffeurs blijkbaar niet. Gelukkig werden we geëscorteerd door een busje van de R.E.T. zodat we netjes werden afgezet bij gebouw 3. Ook die was dezelfde als toen. In de vitrine lagen nog steeds aardewerk bordjes van vroegere 4 daagses.
De weergoden waren ons goed gezind. De hele middag hebben we het zo goed als droog gehouden. En dat terwijl het op de heen- en terugreis volop regende.

Nadat we dit terrein af waren gelopen zagen we een laan met gespalkte wilgen op rij. We moesten daarna via een loopbrug de snelweg over. Vissertjes in een tentje lachten ons vrolijk toe. De route ging weer langs vele volkstuintjes en sportterreinen. De oude schuur waar we langstrokken was nog net zo'n wrak als toen. Men zou daar met herstelwerkzaamheden beginnen volgens een groot info bord destijds. Dat gold zeker alleen voor de boerderij.

Bij fietsknooppunt 88 gingen we helaas net de hoek om. Het uitzicht vanaf een brug was wel heel verrassend met allemaal ophaalbruggen achter elkaar. Joost, die er even van de route afweek, moet mij maar eens vertellen wat hij daar gezien heeft. De scouting werd voorzien van een nieuw dak dankzij NL Doet.
En in een stalletje was schaap Molly herstellende van een trap van een paard. In Café van Eyk was het weer goed rusten. Bij de uitgang lagen mandarijntjes op een schaal om gratis mee te nemen.

Ook het 100 jarig buitenzwembad “Het Zwarte Plasje” lag er nog steeds even fris bij. Op een plaquette bij de oude tramremise stond vermeld dat daar in november 1944 tijdens een razzia een groot deel van alle mannen uit de omgeving waren bijeengedreven om dwangarbeid te verrichten te Duitsland. Die info heb ik vorige keer over het hoofd gezien.
Kortom, het was lekker lopen maar weinig nieuws onder de zon wat mij betreft.

N.B. kregen we een plaatje voor het wandelboekje van het vernieuwde centraal station waar we niet in de buurt zijn geweest.
Was ik nu maar gelijk op de tram gestapt dan had ik dat en de markthallen misschien nog kunnen bezoeken.
Volgende keer beter.

Lenie van Leeuwen.