Deventer                               31 januauari 2015                          Over de IJsseltocht

Deze eerste tocht in het nieuwe jaar begon al goed. We gingen ouderwets met twee bussen op pad omdat er wel 18 reserve aanvragen waren voor de onderneming. Iedereen had er duidelijk zin in en het bestuur wilde niemand teleurstellen. Een wandellid vertelde dat zij de club wel 6 nieuwe leden had bezorgd. Vandaar dat het zo druk was natuurlijk. We waren bang dat het wel wat glad zou zijn deze dag maar dat viel reuze mee. De route liep voornamelijk over goed gestrooide fietspaden. Er was slechts één klein modderpad. Dus dat was te overzien. Gelukkig maar want we hadden de ijzers vergeten mee te nemen.

Voor het startlokaal “De Driehoek” was een pleintje met daarop bankjes in de vorm van Deventerkoektrommels. Heel origineel. De route leidde ons eerst door de oude stad wat ik wel heel leuk vond al kom ik dan vaak wel in tijdnood met m'n fototoestel.

Daarna liepen we over de IJsselbrug. Jammer dat het aan de verkeerde kant was. Zo konden we de Lebuďnuskerk niet zo mooi aanschouwen over het water. Ik herinnerde mij een eerdere tocht waarbij ik aan de andere kant over de brug ben gegaan. Ook de Uiterwaarden werden nu niet aan gedaan. Dit keer ging het richting Terwolde. Het was waarschijnlijk ook niet te lopen geweest. Alhoewel het destijds ook zo mooi wit was. Ach elke wandeling heeft toch zo zijn charme.

De rustplaats was wel echt geďmproviseerd. Een partytentje aan een bouwkeet gekoppeld. De tafels stonden zo opgesteld dat er in het midden niet kon worden gezeten. Zeker door een man opgezet zei iemand naast mij, lachend. Voor de enige toiletcabine moest je ook wel wat over hebben. Totaal buiten de route.

De 10 km lopers mochten na de rust weer richting start, wij maakten nog een ommetje om naderhand weer bij dezelfde rust uit te komen. Maar voor die 2e rust was geen tijd meer. Ik heb er nog wel een Mars gekocht want mijn brood had ik allang verteerd intussen. Halverwege, bij Terwolde, kruistten we nog een infobord waarop een klompenpad stond aangeduid van 11 km. (Het Tuylermarkerpad) Gelukkig dat we die niet hoefden te volgen. Het kleine stukje modderpad dat we hadden afgelegd was al glibberig zat.

Terug ging het weer over dezelfde brug die nu niet meer zo glad was als op de heenweg omdat het ijslaagje inmiddels was gesmolten door doorkomst van de zon. Daa rna liepen we door het plantsoen waar we eerder alleen langs waren gelopen. Er stonden een aantal beelden in het park en Meeuwen bakkeleiden onder het bruggetje over een open stukje water. Misschien kan iemand mij vertellen wie President Steyn is? Daar stond namelijk ook een beeld van. Zegt mij niets.

Hierna liepen we door een oude buurt met veel Turkse winkeltjes, wat ook heel gezellig aandeed. Nog net op tijd kwamen we binnen om voor de volgende tocht in te schijven en weer huiswaarts te gaan. Het was me zeer aangenaam. P.S. Toch even opgezocht. Het standbeeld heeft met de apartheid in Zuid- Afrika te maken. Steyn was de laatste president van de Oranje Vrijstaat. Hij studeerde o.a aan het Gymnasium van Deventer. Er bestaat hier zelfs een scoutinggroep met zijn naam.

Lenie van Leeuwen.