Havelte                               1 november 2014                          winterkwartettocht

Om 7.30 u vertrokken we met 31 passagiers vanuit Aalsmeer. Plaats genoeg voor iedereen dus. Ook Koos was weer van de partij om ons te rijden.
Om 9.30 u kwamen we aan op de Meerkamp. Ons routeblad mochten we dit keer zelf ophalen. Heel verstandig. Het was nog een beste tippel naar het startlokaal en je moet na zo'n lange zit toch nog even naar 't toilet. Ook hebben we vooraf koffie gedronken, daar de 1e rust pas op 12 km bleek te zijn.
Al snel liepen we Havelte uit, de Uffelterkerk langs en voor even Havelte weer in. Daarna trokken we door een waterwingebied waar het prachtig wandelen was. De route werd wel zwaar te belopen bij een bosrand waar het pad slechts 30 cm breed was. Dat is namelijk niet prettig. Hierna ging het over een militair oefenterrein. Als de rode vlag is geplaatst kun je daar de handgranaten om je oren krijgen. Gelukkig geen vlag gezien!

De rustplaats, 't Theehuis, bleek uit 2 lokaties te bestaan. Deftig volk ging in het voorste perceel zitten, wij namen het andere gedeelte, waar de drank in kartonnen bekertjes geserveerd werd. Je moet je plaats weten nietwaar. We waren met een koppeltje van 7 lopers van start gegaan, maar die viel na de rust uit elkaar omdat er heel wat te fotograferen was onderweg. Bij het stalletje met honing en vlierbessensiroop verdwenen de anderen uit het zicht en liepen Elly en ik samen verder.

De route beschrijving was best te volgen, vooral omdat er ook nog eens een nummering op voorkwam. Tot aan nr 96 althans.We kregen de driesprong van nr 97 maar niet in beeld! Dan maar de nummers van de 10 km route opgepakt die we wel tegenkwamen. We trokken samen over een prachtig heidegebied en kwamen uiteindelijk bij de hunebedden uit, waar het een drukte van belang was. Er wilde daar een grote familie op de foto.
Verder lopend kregen we uitzicht over grafheuvels en een natuurgebied met Drentse schapen. In W.O. 2 legde de Duitse bezetters hier een vliegbasis aan, die door de geallieerden is weggebombardeerd.
Nu is dit gehavende landschap, 70 jaar na dato, een mooi natuurresevaat geworden.

Achterom kijkend zagen we ineens ons kwijtgeraakt groepje medeloopsters. Die hadden op de 2e rust nog op ons gewacht zeiden ze, maar wij zijn daar helaas nooit aangekomen. Dus een extra drankje bij de finish hadden Elly en ik wel verdiend in dit geval.

Rond 16.00u vertrok de bus weer huiswaarts. We kregen die dag wel echt waar voor ons geld want, vanwege filevorming, kwamen we pas ca. 18.30 u thuis.
Op het journaal werd verteld dat het deze dag de warmste 1 novemberdag ooit was geweest! Maar dat hadden wij allang opgemerkt tijdens het wandelen.

Lenie van Leeuwen.