Alkmaar                          5 oktober 2013                          15 km

ALKMAARS ONTZET WANDELTOCHT

We gingen met een overvolle bus op weg. Doke moest er zelfs achteraan rijden omdat er geen plaats meer was. De Hr.Oskam himself reed ons dit keer. Er zat een kleine omweg in te Alkmaar waardoor we later van start konden dan gepland. Gelukkig mochten wij, de 15 km wandelaars, direct de bus uit en meelopen naar het startlokaal. Om 15.15 u terug zijn lukte ons desondanks niet. De route bleek veel langer dan op papier stond. Bij terugkomst merkten we dat dit voor alle afstanden gold. Een dame viel zelfs van vermoeidheid naast haar bankje terwijl ze wilde uitrusten. Hopelijk heeft ze er geen blessure aan over gehouden.
Toch waren wij nog redelijk op tijd terug in vergelijking met zon zelfde tocht in 2010 bij Stevo. Wij kregen toentertijd daar ruim 4 uur voor, omdat door een stad heengaan het tempo belemmert. We waren net op tijd terug. Alleen was er een groepje verdwaald en konden we pas 3 kwartier later huiswaarts gaan. Terugrekenend hebben wij het nu binnen die 4 uur gered! Wat een prestatie eigenlijk.
Toch zou ik deze tocht zo weer willen lopen, want mooi was die zeker. En alle info die je dan ook nog krijgt te lezen op de routebeschrijving is ook meegenomen. Al kun je dat wel beter pas gaan lezen als je uitgelopen bent. Hier ga ik dan ook niet over uitweiden. De dag was heerlijk qua temperatuur en droogte en als extra attractie kregen we ook nog zwemmers in de grachten te zien. Wat een sfeertje heeft zon evenement toch.
Een stukje geschiedenis is wellicht wel aardig om toe te voegen. Het Alkmaars Ontzet heeft inderdaad, net zoals Leidens ontzet, te maken met het verjagen van de Spanjaarden. Te Alkmaar sloegen de Spanjaarden op 8 oktober 1573 op de vlucht. Leiden heeft dit 1 jaar later pas voor elkaar gekregen, namelijk op 3 oktober 1574. Nu weet ik dat men in Leiden ter viering dan haring en witte brood eet en hutspot met klapstuk. Die hutspot hadden de Spanjaarden in allerijl achtergelaten toen ze op de vlucht sloegen, volgens de legende. Maar nu weet ik nog steeds niet wat men traditioneel hier te Alkmaar eet! Volgende keer gewoon weer hier wandelen met een ruimere tijdslimiet. Dan kunnen we die vraag tenminste ook nog eens stellen aan de Alkmaarders zelf. Hartelijke groet: Lenie van Leeuwen.