De Bilt                           winterwandeling               15 december 2012            15 km

Het was de laatste tocht van het jaar 2012 voor beide wandelverenigingen (a.w.v. en Stevo). Daar ik al vernomen had dat Aalsmeer vol gepland was, ging ik mijn geluk beproeven bij Stevo. Dat lukte en ik was er extra blij mee omdat deze bus altijd net een half uurtje eerder vertrekt. Als ik ook een half uurtje eerder thuis zou zijn, kwam mij dat goed uit omdat ik vroeg in de avond moest aantreden voor een kerstconcert. Er kwam een kink in de kabel doordat een zekere dame te laat bij de finish was. (wel 45 min.) Gelukkig kon ik overwippen en alsnog met Aalsmeer mee terug. Veel dank daarvoor ook aan de fam Grapendaal, die mij weer meenamen naar Hoofddorp. Dit alles ter verduidelijking voor de mensen die mij onderweg een overloper of afvallige vonden. Beide verenigingen zijn mij trouwens even lief hoor.

Genoeg verklaard, het wordt tijd om te vertellen over de wandeling. Na aankomst in het startbureau moesten we al we snel op weg. De kantine zou te klein zijn voor beide busgezelschappen. En onze chauffeur had er een toeristische route van gemaakt, zodat de voorsprong was gehalveerd in tijd. Koos, de chauffeur die Aalsmeer reed, weet duidelijk beter de weg.

Het Candlelight Café bij aanvang van de tocht, bezorgde ons met zijn ligusterboog alvast een kerstsfeertje. In de Dorpsstraat bij de kerk stond de eerste mager versierde kerstboom. De hele route kwamen we van die slordige bomen tegen, net of men hier geen zin in de kerst had. Ook hier crisis? De eerste oversteek was bij de Soesdijkseweg-Zuid. Ik kiekte er mijn mede wandelaars zolang ze nog stil stonden bij de verkeerslichten. Bep wilde achter de lichten wegkruipen, dat is dus niet gelukt.

Voor de Amertsfoortseweg moesten we links een zandpad in bij een slagboom die geen slagboom meer was, waardoor de groep voor mij uit, eerst rechtdoor was gegaan. Na dat kleine stukje bosgebied liepen we veelal over de Julianalaan, met heel veel prachtige villa’s. Dat hier mensen wandelen vindt men kennelijk bijzonder, er werd ons tot 4 keer toe gevraagd wat er aan de hand was, een record!

We hadden bij de Sperwerlaan linksaf gemoeten om de kantine van Park Bos Bilthoven te bereiken op 10,5 km. Die aanwijzing hebben we gemist, maar dat was geen ramp want op 13,4 km was een heel gezellige rustplaats bij Café van Miltenburg. Daar zaten ook al Aalsmeerse wandelaars, die verbaasd waren om mij te zien. Aan de Spoorlaan hebben we om de hoek gekeken bij een theetuin die ingericht was voor de kerstverkoop, heel knus. Het spoor lag er wel vlak achter. Het lijkt me toch niet prettig om er te wonen. Op het eind van de tocht begon het zachtjes te miezeren. Wij troffen het nog, de laatste binnenkomers zijn heel wat natter geworden. Al met al, het was geen bijzonder mooie tocht is mijn indruk. Qua temperatuur was het prettig wandelen maar daar hield het wel mee op. Volgend jaar beter zullen we maar zeggen.

Een goed 2013 toegewenst. Lenie van Leeuwen.