Vestetocht               Coevorden                   17 maart 2012                   20 km

Om half 8 met 36 leden op weg naar Coevorden. De 1e stad met stadsrechten en ooit de hoofdstad van Drenthe. In deze vestingstad, die vroeger op een zandrug lag in het uitgestrekte Bourtanger Moeras en een zeer belangrijke rol speelde bij de verdediging van Noord Nederland, staat tevens het enige kasteel van Drenthe. Dit kasteel is in de jaren 70 + 80 helemaal gerenoveerd en in oude luister hersteld. De start is vanuit “Teuthuus” een gezellig gebouwtje tussen alle sportvelden in. We worden verwelkomt door een kolonie kauwen die behoorlijk tekeergaan. De buurtbewoners zijn hier ook niet blij mee, maar er wordt niets aangedaan want het is een beschermde vogel….
We gaan als eerste richting het Europark, een grensoverschrijdend bedrijvenpark dat voor tweederde op Duits grondgebied ligt, waar op den duur 6000 mensen werk zullen vinden. Het is nog niet helemaal volgebouwd. Dan komen we in een gebied waar de “poort van Drenthe” staat, aardig klimmen zo hier en daar. Een aardig stuk langs de kleine Vecht en na wat asfaltwegen bereiken we de eerste rust, pannenkoekenboerderij “De Ganzenhoeve”. Er worden heel wat pannenkoeken verkocht vandaag. Via zandpaden en asfaltwegen door de weidse polder komen we bij de tweede rust, het Cowboy en Indianenreservaat. Na deze pauze weer verder voor de laatste 5 km van vandaag.
Langs het oude stationsgebouw komen we in het hart van de stad. De route lijdt ons langs de oude stadsgracht die in de welbekende stervorm gemaakt is. De oude bolwerken zijn allemaal verdwenen maar worden door middel van informatieborden onder de aandacht gebracht. Het kasteel is ook in de route opgenomen, het ziet er weer erg mooi uit na de renovatie. De rode loper ligt klaar en de champagne staat al in de koeler te wachten op het bruidspaar. Via het Arsenaal richting de winkels en dan langs het zwembad, en daar is het Teuthuus alweer. Iedereen is ruim op tijd binnen om nog even wat te drinken voordat we de rit naar Aalsmeer aanvangen. Half 6 parkeert de bus bij het zwembad en is er einde gekomen aan deze lange bustocht. Ik heb lekker gewandeld in een mooie omgeving met heerlijk weer, zelfs een stuk zonder jas gelopen!

Hartelijke wandelgroet Jolanda Tuiten.