Sint Nicolaastocht         Dordrecht          15km                 19 november 2011

Chauffeur Wim, met oude vertrouwde bus en nieuwe achterruit, staat ons weer op te wachten. Gelukkig ben ik op tijd, ondanks het oponthoud bij de Aalsmeerbrug die dik 10 minuten openstond. Na constatering dat iedereen er is kan de bus van start om 10.35u.
Een weekje eerder en we hadden sint kunnen begroeten met vele duizenden mensen. Want juist daar te Dordrecht kwam hij weer ons landje bezoeken. We zagen hem en zijn Pieten hier nog wel druk bezig. In startlokaal HET POLDERWIEL zat hij ons zelfs op te wachten. Maar veel aandacht kreeg hij niet, want we moesten snel op pad.

We worden algauw langs een spoorpad geleidt, na de start. Op een bruggetje in de zon staat een heer ons op zijn gemak te bekijken terwijl we langs lopen. Na het spoorviaduct onderdoor te zijn gegaan moeten we een schapendijkje op en direct weer af. Hierna komen we door een waar hondenparadijsje. De kleintjes hadden duidelijk de overmacht. Zou dat een modeverschijnsel zijn? Bij een splitsing (einde Dordrecht) mogen we rechtdoor terwijl de langere afstand linksaf richting Sliedrecht gaat. Intussen lopen we over de Zuidendijk, rechts van ons in de laagte ligt Park de Hoven waar we later doorheen trekken. Jozien en Alie voegen zich bij ons gezelschap. We grappen erover dat ze wel met ons mee moeten omdat ze(per abuis) een halve route bij zich hebben en anders de weg kwijt raken. Uit het park vandaan komend zien we dat op een afgesloten terrein “Dorp de Hoop” ligt. Aan het eind van deze weg lopen we langs een rietgedekte hoeve en steken de weg over. Als we langs de witte watertoren gaan zien we, over de Dubbelsteynlaan- Oost, Zwarte Pieten op scooters voorbij rijden, naar een volgend klusje. De sint is voor ons neus de hal in gegaan, één zwarte Pietje krijg ik daar nog net voor mijn camera.

Bij SPORTING DELTA kunnen we eindelijk aan de koffie. We zien dat we pas zo’n 6,5 km hebben afgelegd als we om ca. 13.30u weer vertrekken. Dus wordt vooraf besloten om de volgende rust over te slaan, zodat we aan het eind niet op een holletje de bus in moeten en Elly haar biertje rustig op kan drinken. Aan de Gravensingel zien we zwarte schapen achter witte berken die weer prachtig spiegelen in het water ervoor. In de volgende laan lopen we langs de Callicarpa die, met zijn blauwe bessen,ook mooi afsteekt tegen een geel herfstboompje. Alvorens we het Burgm. Beelaertspark inslaan gaan we voorbij een rij witte villa’s met, per 2 stuks, een eigen brug over het water. Het pad waarop we lopen in het park ligt bestrooid met grote Esdoornbladeren en de sloot is net uitgebaggerd. Als we langs een spandoek gaan van een sloopbedrijf met de naam Gebr. St. Nicolaas. vraag ik me wel af hoe geloofwaardig die zijn.

We steken de Haaswijkweg over maar niet zonder eerst een foto van de oude rijtjeshuizen daar te hebben genomen. Als we voorbij de 2e rust gaan is het 14.25u (op 11,3 km.) “We verkorten zo met 90 meter (heen en weer) naar de kantine, zegt Hennie, omdat we er niet aangaan”. Ja, bij deze vereniging zetten ze letterlijk elke afgelegde meter op papier. Na de Vissersdijk, omhoog en weer omlaag daarna, gaan we over een pad met 2 Pergola’s als leuke onderbreking. We komen duidelijk in de buurt van het winkelcentrum, de muziekpieten kunnen we al horen. Nog wat verderop in de straat staan heel deftige Pieten te poseren. Voor we vertrekken met de bus, wil Alie nog met de sint op schoot . Sorry Alie de foto is bewogen net als die van Krijn met zijn dozen speculaas helaas.

Volgend jaar beter ,hoop ik maar.

Lenie van Leeuwen.