Herfstkleurentocht         Hoofddorp          25km                 15 oktober 2011

Op de fiets naar het Arnolduspark waren mijn oren bijna bevroren van de kou en ik zag waarachtig iemand staan krabben bij zijn auto, dus verbeelding was het niet. Gelukkig kreeg ik bij aankomst nog wat tijd om op te warmen terwijl ik wachtte op de komst van Elly en Jolanda. Er waren al heel wat bevriende wandelmaatjes aanwezig, zodat het een feest van herkenning werd. Onze groep groeide zo uit tot wel 8 personen. Erg gezellig.

Na het parkeerterrein slaan we bij het eerste pad al linksaf en gaan voorbij de volkstuinen over de brug rechtsaf richting Vermeerhuispad. We volgen heel wat slingerpaadjes achter huizen langs waar je normaal nooit komt.

Aan een pad met over het water een prachtige bomenrij in herfsttooi en op de voorgrond een schutting waar lieslaarzen overheen hangen, een tentje aan de oever en een vlot van olievaten in de sloot, neem ik de eerste foto. Intussen vertelt Bertie mij over een dorpje waar ze zo extreem gelovig zijn dat ze de haan vóór de zondag van de kippen scheiden! Misschien is daarom achteraf deze foto mislukt. Maar geen nood, ik heb de locatie opnieuw gelopen en gefotografeerd omdat ik het toch een uniek plekje vond.

Hierna komen we op wat bekender terrein, steken de Kruisweg over om achterlangs de Dik Tromhal naar het wandelbos te gaan. Bij het infobord van de Orchideeënroute neem ik me voor om deze volgend voorjaar ook eens te gaan lopen. De kinderboerderij is zeker nog gesloten, de tractors staan er wat verloren bij, het is er erg stil. In het wandelbos, halen we Hennie met haar gezelschap in.(oefening voor de 5 daagse bij Wijk aan Zee)

We lopen, na wat zigzag straatjes, verder over de dijk die tegenwoordig de naam Dik Trompad heeft gekregen en langs de sluisbrug die wordt gerenoveerd, (behoort bij de Stelling van Amsterdam) om de Paxlaan over te steken en vanaf hier richting Toolenburg te gaan. Als we in de buurt van mijn huisje komen besluit ik stiekem om Jan even te bellen en te vragen of hij koffie voor ons wil zetten. Alleen Elly weet ervan op dat moment. Ik ben er wel vroeg bij merk ik later, want we worden nog een heel eind omgeleid naar Toolenburgpark en om de Toolenburgerplas heen. Als ik aldaar, voor een foto, stilsta bij een struik met Kardinaalsmutsjes, is de groep al op weg naar ”Long Island” en kunnen Elly en ik nog net voorkomen dat ze er binnen stappen. Jan toont zich een goede gastheer en heeft alles al klaargezet bij binnenkomst.

We pikken na deze gezellige onderbreking de draad weer op om de tweede helft van de tocht te gaan lopen. Na Rustenburgpark gaan we richting het Paradijs te Overbos. Daar Bertie hier in de buurt woont biedt zij aan om ook even bij haar te gaan pauzeren, maar ze houdt het nog tegoed want we zijn net weer op tempo. We passeren Corrie hier een ,voor mij bekende, dame die een poosje met ons oploopt. Zij vertelt enthousiast dat er zelfs voor haar nog onbekende straatjes bij zijn en ze woont hier al 45 jaar. Een groot compliment voor de routeplanners!

Als we na het Elspeterbospad de IJweg oversteken zijn we weer in wijk Bornholm. We gaan niet naar het Skagerhof maar schuin door Lovenholm en Sonderholm om bij de kruising richting het zwembad te gaan. Vlakbij Toolenburg winkelcentrum worden we voor de tweede maal over een hondenuitlaatpad geleid. De eerste, op de heenweg, had ik nog nooit belopen, het heet daar Juffrouw Jagstraat en die was mij ook onbekend, tot nu toe. Hierna lopen we over paadjes waar ik altijd al overheen fiets tot we achterlangs de Kellogstraat over het Bernadottepad gaan. Het Martin Luther Kingpad is ook altijd de moeite waard. Daar tussendoor komen we ook nog langs winkelcentrum Pax. Hier verdwaal ik zo af en toe nog wel eens, het ligt dan ook niet echt in de buurt. Twee jaar geleden hebben Jolanda en ik hier nog helpen oversteken tijdens de avond 4 daagse. Toen was het me nog praktisch helemaal onbekend. We gaan weer richting de Geniedijk en komen bij de Raadhuislaan uit. Hier gaan we door een straat waar ik voor het eerst de naam verzorgingshuis ” de Horizon” lees op de gevel. Ik fiets er altijd achterlangs en dan zie je dat niet. Leuk, aan het huisje ertegenover hangt een halfrond bord met de naam “Avondzon” erop; wat huizen en het witte kerkje zijn er ook bij geschilderd.

Na de rotonde aan het Marktplein gaan we bij de Febo oversteken en lopen over de Draverslaan en de van de Berghlaan. We volgen het laatste bospad, moeten door het parkje van de Jacob Obrechtlaan en komen zo via de Sem Dresdenlaan weer bij de finish.

We blijken razendsnel te hebben gelopen. Het was wel te voelen dat ik al een tijd geen lange afstand meer had afgelegd en ik bleek de enige niet die er moeite mee had. Op de afmeldtafel staat een leuk herfsttafereeltje met de tekst: JE MOET GEWOON BLIJVEN LACHEN ANDERS KRIJG JE RIMPELS, dus dat doen we dan maar.

Lenie van Leeuwen.