Herfsttocht         Gorssel          20km                 24 september 2011

In 1,5 uur bereikte onze chauffeur al de plaats van bestemming en de bediening in Cafetaria “De Hoek”, was zo vlot dat we al om 9.15 u aan de wandel konden. Het beloofde een warme dag te worden al hadden sommigen van ons toch nog een jasje aan; het was nog wat frisjes.
.
Bij de eerstvolgende straat was al een bezienswaardigheid; een tramhuisje dat schijnbaar nog moest worden gerestaureerd, al zag die er al splinternieuw uit. De Roskamweg inslaand kwamen ons de30 km lopers tegemoet;we dachten al dat die erg snel liepen of heel vroeg van huis waren gegaan, maar kwamen er algauw achter dat wijzelf ook na 10 km hier al terug moesten. Het bleek dat we voortdurend rondjes maakten door dit gebied, wat ik achteraf wel jammer vond. Persoonlijk vind ik het leuker om nog wat dorpjes door te gaan, maar misschien is daarvoor wel een vergunning nodig? Hoe dan ook het was best genieten in het bos, alleen 6 x de Veldhofstraat is iets teveel van het goede.

Onderweg wel al mooie paddenstoelen gezien, maar echt stilgestaan bij het unieke schouwspel van spinrag dat als een deken over de jonge dennenboompjes lag, mooi afstekend in de ochtendnevel. Wij liepen toen net over het Landgoed Herwalt waar alleen de 20 en 30 km lopers kwamen. Hier zag ook Elly iets opmerkelijks. We dachten één zwarte geit te zien voor een gazen hokje met daarin zijn spiegelbeeld gereflecteerd, tot bleek, na nogmaals goed kijken, dat het een andere geit was daarbinnen, die zich exact synchroon bewoog met de geit erbuiten!!

De veelvuldig voorkomende villa’s vielen ook erg op tijdens de route. Thuis op wikipedia las ik dan ook dat in 1995 deze plaats 9e stond op de lijst van miljonairs, dus Jan Modaal woont hier niet. In de Joppelaan (gem. Joppe) hielden we rust bij het Bosrestaurant om 10.50u. De controleur zat erg in haar nopjes te zijn met de grote opkomst, trots verkondigde een dame uit Apeldoorn daarop dat zij hier met een dubbeldekker waren.(altijd baas boven baas)
Weer voortgaand konden we bij een kruising nog net Alie en Josien terugfluiten die rechtdoor wilden i.p.v. rechtsaf bij de Huzarenlaan. We lazen op een bordje dat we hier een ooievaarsroute volgden maar werden daar niet heengeleid. Op de volgende zandweg , werden we ingehaald door een automobilist met gas op de plank. Lid van een concurrerende wandelvereniging die jaloers is?

Na de Dommerbeek liepen we langs de katholieke kerk, een gigant die er moeilijk op te krijgen was. Er tegenover zaten Tiny en Daniël aan hun boterhammetje. En nogmaals de Veldhofstraat door ,maar nu voor het eerst het spoor over dat we al 2x eerder hadden gezien. Gelukkig gingen we ,voor de variatie, nog achterlangs touwslagerij-museum Steenbergen, met een heuse lijnbaan van 180 meter.

Bij terugkomst besloten we dit keer er niet nog 5 km bij te gaan doen, maar het dorp eens te gaan bezichtigen. Het dorpskerkje bleek een prachtig gebeeldhouwde deurlijst te bezitten waar we meer over wilden weten.

We werden op ons wenken bediend door de koster. Op de deurstijl staan uitgebeeld de jaren tussen de bezetting en de bevrijding. Onderaan de datum 10 mei 1940 en bovenaan 6 april 1945 (de bevrijding van Gorssel.) De Duitsers ,voorgesteld als duivelse figuurtjes, met helm op en laarzen aan beklimmen de pilaar. Daarboven zien we de gerechtigheid uitgebeeld als vrouwe Justitia, met weegschaal en V teken. Heel enthousiast kregen we ook nog een rondleiding binnen. Er is zoveel te vertellen dat het teveel wordt, dus laat ik het hier maar bij.

We strijken nog even neer op een terrasje onder een eikenboom, waar we regelmatig worden bekogeld door vallende eikels, het is tenslotte herfst. Nog even een klein rondje langs een bloemenwinkel en snuffelen door een antiekzaakje en dan slenteren we op ons gemak naar De Hoek terug. Waar iedereen inmiddels is aangekomen zodat we op tijd naar huis kunnen.

Het was een dag om door een ringetje te halen, zo mooi.

Lenie van Leeuwen.