Zuiderzeewandeltocht         Volendam          15km                 21 mei 2011

Het was dringen in de bus, elke stoel was bezet, ik dacht nog bijna dat er iemand in het bagagenet moest. De chauffeur (van Doelen Coach Service) heette ons welkom aan boord en deelde mede dat hij het omdoen van de veiligheidsgordel geheel aan onze discretie overliet! Toen Joke de passagiers wilde toespreken kon ze eerst geen microfoon vinden. Gelukkig hing die er toch; rechts bij de deur, zodat ze alsnog verstaanbaar was. Tja ‘n andere busmaatschappij, hé.

In startlokaal T.V. Dijkzicht , bracht ik iemand achter de laptop de groeten over van zijn allerliefste dochter! Een geslaagde actie, de man wist niet wat hem overkwam. Gisteren( te Hoofddorp) gaf het meisje van de viskraam mij deze opdracht toen ik zei dat ik naar Volendam ging.

Vanuit het sportpark, lopen we over een industrieterrein waar Wooncentrum Veerman zijn meubels al buiten heeft gezet. Al gauw zien we het gemaal van Volendam. Dit volledig geautomatiseerde gemaal, in gebruik genomen op 8 april 2005,kan wel 300 kubieke meter per min. uit de Zuidpolder naar het Markermeer pompen.

Direct hierna gaan we de dijk op en gaan Volendam uit. Het is lekker wandelen op de dijk, maar wel kort. Al snel zien we rechts de haven van Edam, links is een overwoekerde hoeve te zien met aan de horizon de oprukkende nieuwbouw. Bij het sluisje van Edam aangekomen lopen we over de sluisdeuren terwijl sloep Neeltje ligt te wachten tot het water hoog genoeg is.

We komen langs een kleine joodse begraafplaats, aan de overzijde is een standbeeld met de tekst” Rachel beweent haar kinderen “ aan het voetstuk zijn keitjes neergelegd. (joodse traditie) Vlakbij de Harmonie waar we rust houden, is een prachtige ophaalbrug die Aris heet en stamt uit 1785. In de Gravenstraat is een bijzondere, met zeetaferelen, gebeeldhouwde deur die wel een likje verf kan gebruiken en op de Achterhaven aangekomen ziet Hennie bijzondere zitjes naast de deurpost, ze poseert ervoor op de foto. Weet iemand of dit iets specifieks is voor dit dorp? Daarna gaat het naar de Noordervesting waar we langs een immens grote kerk lopen en na een oversteek ook nog een mooie hof zien. Voor we de Lingerzijde bereiken komt er weer zo’n pracht van een ophaalbrug in beeld, deze heet de Hakkelaarsbrug en passeren we nog een andere brug met een sluisje waar veel water doorstroomt. Bij de Zuidervesting raken Elly en ik ongemerkt de groep kwijt, we staan namelijk stil bij een kunstvitrine aan de weg met potscherven e.d. ( gevist uit de voormalige Zuiderzee?) gaan een bruggetje over en zijn het spoor bijster als we lezen dat we vóór een vijver rechtsaf moesten. We besluiten terug te lopen en zien de anderen geduldig wachten bij het Volendammerpad. Dit lange pad langs een brede sloot waarin gele Dotters bloeien, geeft een mooi uitzicht over de weiden met lammeren en paarden.

Hierna worden we door een klein parkje geleid. We verlaten het park en merken, over straat lopend, de metershoge waslijnen op. Een heel normaal gebruik hier, het gaat soms zelfs dwars over de weg heen. Na een wijk waar we langs de achtertuinen gaan vervolgen we onze weg weer door een park. Bij een rotonde voor het Edammerpadje staan wat verdwaalde 10 km lopers die ons dan maar volgen.
We komen duidelijk dichter bij het centrum. Aan de Meergracht gaan de meesten rechtdoor op het gekrioel van de markt af,terwijl we ervoor rechtsaf moeten de Overste Ludenstraat in. Na de bakkerij op de Stationstraat wordt het echt druk ,we gaan de Dijk op. U heeft nog 3 km te gaan, staat er geschreven,we besluiten bij de visboer (waar we voor 1,- een haring mogen halen van de wandelver) ons bonnetje af te leveren aan de in de rij staande liefhebbers, want de tijd dringt. Bij Café Motje is iedereen uitbundig oranje gekleed en op de dijk zien we nog meer mensen zo uitgedost. Later begrijp ik pas dat ieder die de tocht volbracht heeft zo’n oranje T shirt krijgt. Wij dus ook.

Tussen het gekrioel is het nog goed opletten,er komt een grote groep vanaf de kade de trap op, het dringt later tot mij door dat dit de 25 km lopers zijn die vanaf de boot uit Marken komt. Ik heb deze tocht ook eens met Elly gelopen en vond toen de wandeling over de dijk naar Marken vreselijk lang, staat mij bij, maar dat boottochtje terug was wel weer heel leuk.

Bij de klokkenstoel (eigenlijk een paal) die we eerst over het hoofd zien moeten we naar beneden en de brug over bij Meerzijde nr 6. We kijken dan tegen een huis aan waar ze het religieuze boek aanbevelen. Voor het raam zie ik een poster van de iconententoonstelling die nu loopt in de Hermitage te Amsterdam. Toevallig pas geleden bezocht, het was de moeite waard. Hierna gaan we natuurlijk bij de kerk langs, al gaan we er niet in. Voor de muur met bijnamen blijven we nog even staan om ze te lezen, om daarna de dijk weer op te gaan via een steil trapje. Op dit stukje dijk is het een stuk rustiger al gaan er wel wat bussen voorbij. Tegen het eind moeten we een voetpad nemen, de dijk houdt er op voor ons. Op een infobord staat dat de dijk tussen Hoorn en Amsterdam op de schop moet. Men onderzoekt momenteel welke methode het beste is; binnenwaarts of buitenwaarts versterken. In ieder geval wil men er in 2012 aan beginnen.

Bij aankomst krijgen we ons T shirt en we mogen nog een extra appeltje meenemen.
Wat een verwennerij.

Lenie van Leeuwen