Jubileumtocht         Kruiningen          15km                 9 april 2011

Wat hebben we genoten op onze uitgaansdag , elke locatie waar we verbleven was zo uniek dat ik zo weer terug zou willen. We zagen onderweg ernaartoe tulpenvelden te Achthuizen/Ooltgensplaat en bij Nieuwdorp in het weidelandschap een starfighter, behorende bij een oorlogsmuseum. Toen ik dacht watervogels te zien bleken het mosselbanken te zijn en verderop die blauwe drijvers is de moderne variant ervan,werd me in de bus verteld.
De bussen (ja 2 stuks)reden eerst naar Schouwen-Duiveland. Waar we te Nieuw -Haamstede in de Torenhoeve terecht konden voor de koffie met gebak. Deze locatie is vernoemd naar de vuurtoren aldaar, die ook al iets bijzonders had. Hij stond namelijk model voor ons 250 guldenbiljet. Hierna trok het alras richting Zuid-Beveland via het werkeiland Neeltje-Jans, dat we ook nog nooit van zo dichtbij gezien hadden.
In het dorpshuis te Kruiningen staat een dame in klederdracht , Zeeuwse Babbelaars te maken, ertegenover worden allerlei tuinaccessoires verkocht. Mirjam en ik zijn direct gecharmeerd van hetzelfde beeldje. Gelukkig heeft de verkoopster, terwijl we aan de wandel zijn er nog een exemplaar bijgehaald, zodat we er niet om hoefden te tossen. Vol goede moed van start dan maar. De kerktoren wordt al snel een klein puntje in het landschap. Langs de weg waar we lopen zien we nog een randje narcissen en fruitbomen in bloei staan alvorens we langs een akelig stuk industrieterrein moeten dat we liever overgeslagen hadden omdat het er stinkt als een beerput. Het zal wel niet anders gekund hebben.
Naast de spoorwegovergang staat een infobord over een Zanddijkstelling (bunkers type stekelvarken) gebouwd in 1938, die deel uitmaakte van de verdediging tegen de Duitse inval in 1940.Terwijl ik op het spoor sta, gaan natuurlijk net de bomen dicht, dus maak ik dat ik wegkom. Dan wandelen we langs een bedrijf waar een tractor mooie strakke aardappelbedden aan het trekken is. Hennie proeft intussen of de stengeluitjes al smaken, die verderop staan te groeien. Het plaatsje Vlake komt in beeld. We gaan de hoek om bij een huis waar, op het erf, allemaal nog lege fruitkisten staan opgestapeld. Aan het eind van die weg komen we bij een kijktuin uit en gelukkig besluiten we die niet over te slaan, want het blijkt een waar paradijs te zijn. Elly poseert bij een paaseilandbeeld, vlakbij de ingang. We gaan in de zijtuin lekker ons boterh ammetje eten en komen er, als we naar de toiletten zoeken, achter,dat er een heel groot terras is naast het boerentuin café, waar de andere wandelaars zijn neergestreken. Als ik hier nog eens in de buurt ben zal ik deze tuin beslist nog eens aandoen. Mirjam wandelt door een stenen poort; het blijken kanonnenmallen te zijn als we ons omdraaien. Ik maak nog een foto van een pauwenbeeld en van een gele Keizerskroon in bloei. Nu moeten we de dijk op via een trap, waar ook een dame met fiets tegenop probeert te komen. Ze wordt door Jolanda opgeduwd en dan lukt het wel. We lopen een heel eind langs het kanaal van Zuid-Beveland en gaan de Vlakebrug voorbij. Het zwarte wier tegen de keien heet Aliekruikje, volgens Mirjam krijg je dat wel eens te eten bij visgerechten. Na de KNRM en nog een zandbank komt er toch weer een weg linksaf die ons terugleidt naar Kruiningen. Vlakbij de kerk gaan we, op het terras van de Korenbeurs, een pilsje pakken,voor we weer per bus vertrekken naar Burgh-Haamstede. Daar aangekomen zijn we welkom bij Lunch boerderij Molenberg. Een lekker buffet met soep en brood staat al klaar en de kroketten zijn niet te versmaden. Als Iny aan de eigenaar op zijn Zeeuws vraagt om Bolussen, krijgt ze als antwoord dat ze dat verzoek ‘s morgens had moeten indienen. Hij doet haar spontaan een wit mutsje op en Zeeuws meisje is geboren. Het was een dag met een gouden randje!

Lenie van Leeuwen.