Lentetocht         Wehl          20km                 2 april 2011

Bij het ontwaken om 6.15u, fluiten de merels in de achtertuin al om het hoogste lied. Het beloofd een mooie dag te worden.( Het werd zelfs de warmste ooit in het voorjaar volgens de KNMI) Blijmoedig de korte broek aangetrokken al was het commentaar niet van de lucht van andere wandelaars. Om 7.30u van start uit Aalsmeer met 26 wandelaars; chauffeur Cor en vriendin, met Nordic -stokken meegerekend. Het startgebouw” Olde Beth” wordt om ca 9.30u bereikt.

Daar de hond, waar Hennie mee zou gaan wandelen, niet op komt dagen, loopt ze toch maar met ons clubje mee. (hij is pas getrimd en ligt te bibberen in zijn mand, verteld zijn baasje.) Omdat we 6 uur de tijd hebben wordt er met een slakkengangetje begonnen. Het gras is nog wit van de rijp maar dat blijft niet lang zo; de zon doet al goed zijn best. Aan de horizon aanschouwen we het glooiende landschap. Met de eerste bloesems aan de bomen ervoor wordt het een onbeschrijfelijk mooi plaatje. Je waant je in het buitenland, ik geniet met volle teugen. Een medeloopster gaat liever door het bos en ook haar wensen worden vervult. Eerst komen we nog langs een al vroeg in bloei staande Cameliastruik, ertegenover staat een kastje met jam aan de weg ter verkoop, waar belangstellend naar gekeken wordt.

Hierna trekken we om de plas van recreatiegebied Stroombroek, waar duikers gereed staan om aan hun hobby te beginnen. Aan het naaktstrand ligt ook al iemand; alleen nog niet in Adamskostuum. Zou hij het nog te koud vinden of wachten tot alle wandelaars voorbij zijn? Met de plas rond hebben we de eerste 5 km achter de rug en verzoek ik om ‘n sanitaire stop.

Bij Outdoorcentrum Markant zoek ik het toilet, terwijl de anderen intussen aan de picknicktafel plaats nemen voor een vroege lunch. Het ziet er gezellig uit en we zijn blij dit plekje ontdekt te hebben. Er worden hier heel wat evenementen gehouden, zo te zien. Als we langs recreatieboerderij de Blonde Hoeve lopen, herken ik dit ineens van de uitgaansdag in 2009; we werden toen na het wandelen verrast met een heerlijke huifkartocht die over hetzelfde pad ging!

Na wat open landweggetjes met boerderijen zien we de plaats Kilder met het kerkje in de verte. Het valt ons onderweg op dat er hier overal fikkie wordt gestookt in de buitenlucht. In Aalsmeer mag dit al jaren niet meer en riskeer je een fikse boete, als het opgemerkt wordt. Bij Sportpark De Tol is er dan rust op 9,4 km. We kunnen er lekker buiten zitten en babbelen nog even met een leuk stel uit Nijmegen.

Na de rust komt ons een postbodeauto achterna die keert verderop bij de brievenbus.” Weer zo een die geen stap buiten zijn auto doet” zegt Jolanda. Als hij ons even later weer passeert, merkt Elly laconiek op dat wij die post wel hadden kunnen afleveren. In de verte zien we iets bijzonders gebeuren. Er wordt een veulentje met zijn moeder naar buiten geleidt door een vriendelijke baas die trots poseert voor de foto. Het beestje is dinsdagnacht geboren en pas voor het eerst buiten, verteld hij intussen. Niet lang hierna gaan we door een bos, kruisen er een onbewaakte overgang met als stopplaats Stilliwald, (vernoemd naar het zojuist gepasseerde huis) en komen over een bospad met de naam van een burgemeester die daar een beroerte kreeg in 1940. We lopen ongemerkt een rondje en gaan bij de ringweg de spoorbaan weer over. We trekken over Kampeerterrein de Dassenboom en komen weer uit op de plek waar we het bos ook ingingen. (de bonte was zal nu wel droog zijn ) We gaan hierna een ander bosgebied in dat Plakslag heet en later langs een leuk weitje met aaibare geitjes. Bij de benzinepomp vlak na Heideslag staat een pracht van een Forsythia en een Magnolia (tulpenboom) om de hoek . Ons einddoel is dan in zicht.

We hebben bij binnenkomst best dorst en vragen om een tappilsje. De barman zet demonstratief de glazen op zijn dienblad en loopt naar de toiletten. Mijn fantasie slaat dan op hol, dus vraag ik hem bij terugkomst , of hij altijd op de wc gaat tappen. Hij legt doodserieus uit dat hij in de kelder is geweest daarvoor. Als hij voor die paar pilsjes de tap moeten aansluiten moet hij later liters bier weggooien, begrijpen we nu.

Wat hebben we weer genoten vandaag.
Wandelaars die thuis zijn gebleven hebben heel wat gemist.

Lenie van Leeuwen.