3e wintersie        Amsterdamsebos          25km                 12 februari 2011

Dit keer weten we zeker dat de regencape aan moet tijdens de tocht. Bij het van huis rijden valt al een vies motregentje en die blijft nog uren gestaag vallen. Eerst Patricia (nog niet zo lang lid) opgehaald, zodat ook zij de weg naar deze startplaats voortaan weet te vinden. Het is al druk met wachters in de Poelster als wij aankomen.De pijlers moeten eerst klaar zijn met de route uitzetten alvorens de routebladen worden uitgedeeld, anders overlapt men elkaar. Wij moeten sowieso nog op onze medeloopsters wachten. Als de anderen binnendruppelen kunnen we om klokslag 9 uur van start.
Het gaat direct linksaf bovenlangs de bamboebrug van het Bloesempark, naar de Oeverlanden. Daar neem ik weer eens een foto van een kunstfoto. Op deze foto’s(overal in het bos geplaatst) zie je dezelfde achtergrond, zodat je opvalt hoe afwisselend het bos steeds is per seizoen. Het is nu een winters tafereel met schaatser op de sloot, maar de omgeving is vandaag toch al heel wat groener dan op deze kiek. Er lijkt verderop een ooievaar te staan maar het is te veraf om het te constateren. Als we de weg dwars door het bos oversteken blijkt het er een nog grotere puinhoop dan de vorige keer. (wanneer is men daar eens mee klaar?) Gelukkig ziet Jolanda een pijl op de weg en leest dat we richting het Schinkelbos moeten, anders waren we faliekant fout gegaan.Daar staat een twijfelende wandelaar met zijn hond. Er hangt een verbodsbord voor honden, omdat er sinds kort, ook hier, Schotse Hooglanders grazen.
Elly loopt met Russel gewoon door met de stelling : niks aan de hand, bij mij in Uithoorn doen die beestjes ook geen kwaad! Als we dicht langs een Hooglander moeten met vreselijk grote horens, gaat het toch van mijn kant niet zonder angst en beven,maar Elly blikt of bloost er niet van.
Aan het eind van het pad moeten we voor het gemaal van Aalsmeer-Oost rechtsaf om langs de Ringvaart de weg te vervolgen en aan het eind de ophaalbrug over te gaan. Tussen de gebouwen doorlopend van de luchtvaartbedrijven te Schiphol-Oost zien we een mooie oude foto van een tractor die een klein propellervliegtuigje voorttrekt . Ernaast een beknopte geschiedenis over het ontstaan van Schiphol.
Hierna lopen we richting Badhoevedorp tot de Loevestijnsedwarsweg waar we rechtsaf van dit drukke fietspad afgaan. Eindelijk bereiken we dan rustplaats, Café rest. Meerzicht. Er staat op ons blaadje dat we 11 km hebben afgelegd. Dat moet nog eens nagemeten worden,we zijn dan al bijna 3 uur onderweg. Het werd ook al hoog tijd voor een sanitaire stop.
Om 12 uur gaan we weer opgewarmd verder. Onderweg zien we een dakdekker bezig met reparatie van een lekkage. Het is dan gelukkig gestopt met regenen. In de ringvaart gaat een sleepboot gelijk met ons op zodat we bij de draaibrug moeten wachten tot hij erdoor is voor wij over mogen. Op de brug is ook een filmploeg en de cameraman zwaait enthousiast als ik hen op de foto zet.
Na wat slingerpaadjes door het bos, komen we langs Boerderij Meerzicht , gaan richting de Nieuwe Meer en zijn daar even Jolanda en Bep kwijt. Die werden door een paar toeristen aangeklampt. Tja, dat valt niet mee in steenkolenengels, midden in het bos, de weg wijzen naar Amsterdam. Als de veerpont nu ging was dat niet zo moeilijk geweest, maar daarvoor is het nog te vroeg.
Bijna zwemmend moeten we door het toegangshekje met weer een verbodsbordje voor honden. Na de bosbaan en wat bruggen en hekken lopen we langs de kanoplas en zien onder de bomen een heel veld met sneeuwklokjes. Hierna gaan we achterlangs de geitenboerderij en lezen dat we 23 km hebben afgelegd en dus nog maar een halfuurtje te gaan hebben.Na nog eenmaal een vreselijk modderig pad komen we bij de Poelster aan.
We hebben er 5 uur over gedaan en zijn zeer voldaan over deze prestatie. Elly vraagt of er volgende keer ook kan worden gedweild door de pijlers.

Lenie van Leeuwen