Veluwse Wintertocht       Ugchelen         15km                 20-11-2010

Tja wat valt er over deze tocht nog te vertellen behalve dat we heerlijk door de bossen hebben gewandeld, het heel goed gepijld was,en het woord Ugchelen wel heel moeilijk moet zijn uit te spreken voor buitenlanders, met die dubbele g/ch.

In eerste instantie kon ik niet mee omdat de bus al vol was toen ik me aanmeldde, maar er werd van de week toch nog gebeld dat er een plaatsje vrij was gekomen.
.
Bij de start kwamen net een grote volwassen- en een kleine zwarte Piet (in opleiding), uit een privékamertje, naast de toiletten waar wij stonden te wachten. In de sporthal zelf zagen we ook de sint staan. Hij was wel klein van stuk vonden wij. Logisch, oude mensen krimpen natuurlijk en hij is stokoud, moet je maar denken. Omdat het allemaal wat lang duurde voor we van start waren, staat hij niet op de foto. Het liep, na een paar straatjes al gauw de Bruggeler bossen in. Er is daar een heel grote begraafplaats “de Heidehof” genaamd waar we tijdens onze tocht geheel omheen hebben gelopen. Des te vreemder kwam het ons voor dat we midden in dat bos een gedenksteen(zonder tekst) tegen kwamen met een fotootje van een nog vrij jonge vrouw.

De paden in het bos waren op sommige plekken behoorlijk drassig zodat we nog wel eens voorzichtig , in ganzenpas ,langs de bomen moesten, maar over het algemeen liep het lekker vlot. Bij Campingterrein “ De Wapenberg”, viel ons clubje van 9 uiteen omdat een van ons daar ging toiletteren en de meesten toen doorliepen. Achteraf was de rust niet veraf geweest en had dat daar ook gekund, maar dat weet je niet altijd. Die rustplaats was in een gebouwtje behorende bij een kloostercomplex . Een heer vertelde, tijdens de rustpauze dat het hier nu beheerd wordt door het Leger Des Heils. Ex- verslaafden worden hier opgevangen en zij kunnen hier terecht voor werk in een speciale werkplaats.Toen we na de rust weer verder trokken over het landgoed zag ik dat er licht brandde in het kerkje.(helaas, geen tijd om te kijken) We staken hierna een verkeersweg over en gingen weer verder door een gebied dat het Bisschopsbergje heet, er stroomt ook de Ugchelerbeek doorheen.

Na een hondenroute en een ingestortte berg van Berkenstammen (een mede loopster had wel zin in een stammetje, voor een kerststukje als ze dunner waren geweest)kwamen we langs een ven dat de naam “Salamandergat”draagt. Daar zat een paartje gezellig op een bankje van te genieten. Hierna passeerden we een oude (Archeologische) grafheuvel en kwamen we weer bij Heidehof uit. Aan de rechterzijde waren allemaal kindergrafjes en een strooiveld. Links was een open landschap. Eindelijk brak de zon toch nog even door. Het was de hele tocht bewolkt gebleven al had de weerman zon voorspeld voor ’s middags. Het eerste bewoonde gebied (de Casimirlaan)waar we doorheen gingen was een wijkje waar alle huizen werden gerenoveerd. Om de hoek zagen we onze bus al geparkeerd staan, maar we moesten eerst nog door naar het startlokaal natuurlijk. Daar aangekomen bleek de sint alweer vertrokken te zijn. Ter compensatie heb ik Arend uit Zwolle (en zijn maatje) maar op de foto gezet. Deze man kom je echt overal tegen op zijn klompen. Hij scheen zich mij ook te herinneren want hij was heel enthousiast toen hij mij zag. Ik heb hem al eens een foto gestuurd die ik genomen had tijdens “De Schiphol bij nachttocht” van de A.W.V, jaren geleden. Op de terugweg, in de bus, ging nog een mooie beker rond. Het is een groepsprijs die we hebben ontvangen van deze wandelvereniging. Hij krijgt een mooi plaatsje in de vitrine zei onze voorzitter.
Het was weer fijn:Lenie van Leeuwen.