Hoekelumsebostocht       Bennekom         15km                 9 oktober 2010

Toen we, met chauffeur Koos, vertrokken uit Aalsmeer was de bus stampvol. Er werd zelfs verteld dat er wel 13 mensen op de wachtlijst stonden, wat al in tijden niet meer is voorgevallen bij A.W.V. Koos moest nog gas op de plank geven want in Bennekom wordt na 12 uur niet meer gestart werd ook nog verkondigd. (wat streng zeg!) Ik had eigenlijk wel willen zien dat ze 50 mensen zouden weigeren, maar we waren op tijd en konden al om 11.50 u van start met de wandeling.

Het is maar een kort routeblaadje dat we daar overhandigd krijgen, waar de 5-10 en 15 km op staat vermeld.Het blijkt dat we na een klein stukje dorp, de borden ter plekke,in het bos moeten volgen en terug vanaf de Prins Hendrikweg weer naar het startlokaal worden geleidt.

Aan het Slootenplein worden fietsen gecontroleerd op de verlichting, heel verstandig met de donkere dagen in ’t verschiet. Op het plein staat ook een raar, loodgrijs, vierkant kunstwerk. Als ik de foto thuis zie vraag ik me af of het een modern toilet is want ik zie er dan ineens een deurkruk in verwerkt. Na een paar witte hoeve’s, zonder land en een moderne kerk met ranke klokketoren en een grote koperen haan in de top, komen we langs een boom met een raadsel over een stijgende slak. Vast een overblijfsel van een puzzeltocht. De vraag is hoelang de slak erover doet om boven uit de ,20 meter diepe, put te komen als hij per dag 5 meter aflegt en s’nachts 4 meter zakt. 20 dagen nemen we aan, maar misschien is het wel een strikvraag.

Ik vertel Hennie,( waar ik dit keer mee wandel) dat ik nu extra foto’s neem omdat ik weinig verwacht te zullen fotograferen in het bos. Komt zij promt met het verhaal dat ze laatst op een fietstocht een bomenverkiezing heeft meegemaakt.In de buurt van Deventer waren bomen genomineerd die je mocht beoordelen. Zo kijk je met heel andere ogen tegen een bos aan, niet? Na zo’n 45 minuten komen we al bij de rust aan. Eigenaardig, een paar dames tegenover ons zeggen net dat ze nog maar een klein stukje hoeven. Zij hadden er al 2 uur opzitten.U heeft het vast op z’n Achterhoeks gedaan, wordt er gegniffelt als we horen dat ze daar vandaan komen. Achteraf denk ik dat zij de enigen waren die die dag goed hebben gelopen. Vergeet ik er nog bijna bij te vertellen dat we daar de eerste snert kregen! En dat terwijl het wel hoogzomer leek die dag.

Na de rust zagen we een naar links en een rechtdoorgaande pijl. We werden rechtddoor het bos in gestuurd, door de soepschenkers en hebben allen de tocht in een recordtijd afgelegd. Ergens ging het fout, we hadden 2x bij de rust uit moeten komen maar dat gebeurde niet. Conclusie de pijl naar links was waarschijnlijk wel goed geweest.

Na een heide gebied een grasrand en verscheidene paddestoelen te hebben gezien, komen we bij een akker, waar met ’n soort dorsmachine, voedermaïs gehakseld wordt. En wat zag ik daar: was het een wildplasser, was het een vogelverschrikker, was het een visser? Nee het was, bij nader inzien, een jager met zijn geweer op schoot die geduldig zat te wachten tot de patrijzen en fazanten vanzelf op zouden vliegen.Logisch met die hakselaar in de verte die alles wegmaait. Hierna komen we langs een bord waarop vermeld wordt dat men er bezig is met het verbeteren van de biotoop van de akkerranden. Zou die jager bij dat plan horen?

Na 2 uur weer in het startlokaal, willen we nog even een rondje doen van 5 km. Er wordt ons, smalend, veel succes mee gewenst. Begrijpelijk als we daarna constateren dat de borden al weg zijn gehaald. Nu weten we ook waarom deze vereniging niet wil dat er na 12u nog wordt gestart, ze willen zelf vroeg naar huis!

Dus maken we een klein rondje door het dorp, vereeuwig ik Erwin met een beeld op een bankje en nemen we koffie bij een vlaaienbakker alvorens weer terug te slenteren naar waar we vandaan kwamen. Na lang wachten komt Koos aanrijden om ons weer terug te brengen. Het was een fijne dag, al was de tocht dit keer wel wat tekort.


Lenie