Medemblik            Radboudtocht            17 km            11 september 2010

Na de zomerstop vertrokken we weer met 2 bussen, voor de wandeltocht met een broodmaaltijd. De Radboudtocht te Medemblik werd het dit keer. Minpuntje is dat we Kasteel Radboud niet hebben gezien, maar je loopt dan ook in de omgeving en niet door de stad.

Na de start vanuit Café West zagen we al snel een molen aan de rand van de spoorlijn. Aan de andere zijde wordt een waterhuizenproject opgezet. Een huis stond al mooi te pronken als voorbeeld. We hoorden tijdens de wandeling in de verte de fluit van de stoomlocomotief, maar zagen hem net niet. Wandelaars die wat later van start gingen hebben hem waarschijnlijk wel kunnen bewonderen. In de sluis verderop lag een BZN boot geduldig te wachten, toen we er langs liepen. Na een meertje dat de Skoôt wordt genoemd (In hollandse taal de schoot veronderstel ik) ging het door Opperdoes. Wel bekend om zijn aardappels. Het was een en al bedrijvigheid met de kolenoogst in dit gebied. We zagen witte-, rode-, savoye- en bloemkolen. De boerenkolen mochten nog even doorgroeien. Bij teeltbedrijf Rustenburg reed men met paillets winterpenen naar binnen. Hierna kwamen we langs een beschermd weiland natuurpad. Daar ging onze route niet doorheen, maar over een fietspad richting Twisk.Daar werden we door de Dorpsweg geleid. Wat een afwisseling aan prachtige pandjes daar. En dan ben je plots Opperdoes weer in en weer uit. Daartussendoor heeft het gebied schijnbaar geen naam. Iemand heeft het daar Zuyderlant genoemd, zo te zien aan een hek. Dat was op de Zuiderweg, die wel kilometers lang leek. Rechts van ons konden we het Dorpje Twisk nog in de verte zien liggen. Bij boerderij “Op hoop van zegen”hing de was flink te wapperen en kun je goed zien hoe straf we het windje tegen hadden. De West Friezen noemen dat een dikke wind, werd mij verteld.

Na de spoorlijn bereikten we de plaats Oostwoud, waar we eindelijk, na 8.6 km, even mochten rusten bij Cafe Post. Hoewel Erwin wel had willen doorgaan zonder te rusten omdat de tijd van terugkomst nogal krap was ingesteld. Dan waren we werkelijk met de tong op de hielen aangekomen denk ik zo. Na de Post zagen we op het parkeerterrein net een paardentram van start gaan en het was best verleidelijk geweest om daar met mee te gaan.

PAS OP: PUNTDRAAD!, zagen we bij een eilandje, grappig, wij noemen dat prikkeldraad. In de Oostwouderdorpstraat waren veel prachtige hoeves te zien. Sommige bleken in oude stijl gebouwd, maar splinternieuw te zijn. Op een zo’n pand (huize Liberte) waar de dakpannen af waren gehaald, stond rechts op het dak een man te timmeren dat het een lieve lust was. Het was dan ook stralend weer om buiten te zijn.Geen wonder dus dat we nog een oude, open sportcar tegen kwamen en later bij Spijkerboor de plaatselijke solexclub. In een weitje aan de overkant van het water was nog iemand aan ’t genieten bij zijn camper.Kortom iedereen genoot ervan.

Alleen de paarden in dewei verderop stonden verlangend om aandacht te vragen.Dat was weer in het landbouwgebied waar volop gewerkt moest worden. Ik zag nog een man zijn lieslaarzen aantrekken alvorens het land weer op te gaan en op een andere akker was alweer een kunstmeststrooier bezig. Er werd wel regen verwacht dus.

Na de Wijmersweg was het een drukke snelweg oversteken geblazen. Aan de overkant zagen we wel 2 mannen in het oranje, maar die kwamen niet helpen oversteken (wat ik wel verwachtte). Zij stonden alleen, als controlepost,kaartjes te knippen! En de politieagent daar, was druk met het plaatsen van een flitsapparaat . Bolzeil en Brake waren nog te volgen na het bord Medemblik. Hierna ging het fout met de route. Er stond 2x linksaf vierkantje over brug. Hier konden we geen brood van bakken, dus volgden we de pijlen op de weg en kwamen bij een opgebroken rotonde uit .De weg vragen hielp ons ook al niet verder en Erwin had uit nijd al het routeblad verscheurd omdat hij dacht dat er geen telefoonnummer op stond om het startbureau te bereiken in noodgevallen. Gelukkig zag ik op mijn blad, onder aan de pagina, wel het nummer staan. Aldus werden we opgehaald en netjes afgeleverd bij de al wachtende bus. We werden direct de bus ingeloodst om op weg te gaan naar Katwoude, voor de broodmaaltijd in de Simonehoeve. Daar zijn we goed verwend. Ik had niet anders verwacht, het was een al bekend adres voor de vereniging. Op 5 januari 2008 zijn we hier ook geweest, na een tocht te Alkmaar. De mensen die het op prijs stelden,konden de demonstratie kaas maken nog even bekijken. Toendertijd werden we in 2 groepen gesplitst en was er voor de andere groep de klompenmakerij open. Die was nu gesloten. De meeste mensen zijn nog even door de winkel gelopen, met o.a. een kaasproeverij, en zijn daarna naar boven gegaan waar de tafels al gedekt waren voor ons. Na de maaltijd zaten we nog even lekker in het zonnetje nategenieten. Een van de chauffeurs haalde zelfs nog een schaar, op verzoek, van meneer Oud, wiens broek zo gescheurd was dat hij spontaan de pijpen eraf geknipt heeft.

Het was vermoeiend maar ook weer fijn. Thuis gekomen, zag ik ’s avonds na het douchen, dat de zon nog goed had gebrand op mijn huid.


Lenie van Leeuwen