poel en bostocht.            1 mei 2010            25 km

Na 5 dagen Wenen en Koninginnedag, gevierd te hebben, maar weer eens in de benen voor de Poel en bostocht. Al was de weersvoorspelling slecht, toch afgesproken met Elly om 9.00 u. Het werd wat later daar ze eerst in Aalsmeer naar me was wezen zoeken.
Qua buien maakte dat niet uit, de regen bleef toch wel vallen. Russel mocht ook weer mee en het moet gezegd hij liep stukken beter dan de vorige keer.
Het parcours ging eerst het bos weer uit richting Ouderkerk via Amstelveen. Na het van der Togt museum gekiekt te hebben, waar een portret van Bassie in de etalage staat, liep het langs allerlei mooie sluipdoor paadjes waar je de Daslook , met hun witte bloemen, goed kon ruiken. (uienlucht, fam. Van de Bieslook)
Buiten op het balkon van een flat, waar we achterlangs liepen, stond een wit standbeeld,dacht eerst dat het een levende (naakte) dame was.
Na een mooie blauwe seringenboom kwamen we in de Klaasje Zevensterstraat een hele haag vol rode, uitbundig bloeiende bloemen tegen. Vermoedelijk de Japanse Sierkwee. De gemeente Amstelveen zorgt goed voor de groenvoorziening lijkt mij zo. Na een gigantische Blauwe Regen die twee balkons overdekte, kwamen we bij een info bord waarop stond aangegeven dat we nu door de Middelpolder gingen.
Aan de Oostermeerweg , stonden de koeien om aandacht te vragen achter het hek. De koppen konden er net niet overheen. Voor de tunnel, te Ouderkerk stond een oude brandweerwagen geparkeerd. En bij Klein Paardenburg was men vernielde bloembakken aan ’t repareren. Leve de vandalen op Koninginnedag, zullen die wel gedacht hebben.
Voor de Kruidmolen stond een groep (buitenlandse) fietsers te schuilen onder het viaduct. Door de leuke oranje capes en geplastificeerde helmen leek het toch een vrolijk plaatje. Ze gingen net weer van start toen we in de buurt kwamen.
Aan de Kruidmolenweg staat een buste van Martin Schröder. Is dit zijn geboorteplaats? Na wat volkstuintjes , achter sloot en struik, te hebben gezien, kwamen we bij de Laan van de Helende Meesters, waar we linksaf moesten bij de Helpende Hand. Daar kregen we even gezelschap van een ander stel wandelaars. Terwijl we langs een sloot vol gebarsten sigaren liepen, vertelden zij dat ze die wel eens mee hadden genomen in hun koffer en daarvan erge spijt hadden bij thuiskomst. Een grote pluizenbende!
Na de trambaan overgestoken te hebben, gingen we rusten (na 10 km) in het Grand Cafe voor zwembad de Meerkamp. Het had ook 1 km verder gekund, aan de Sportlaan, bij Cafe de Manen zagen we later.
Don Panza heet nu Maal 3, daar en Klompenmakerij Ratterman is ook al gesloten. (failliet ) En eindelijk mochten we, bij de ingang aan de Oosteinderweg, het Amsterdamse bos in.
De Schotse Hooglanders waren aan de overkant van het water in zicht. Russel was helemaal door het dolle toen hij los mocht van Elly. En nog enthousiaster was ie toen ze een stok het water ingooide en hij er achteraan dook. De stok was eigenlijk te zwaar, Elly kreeg hem al amper weggeworpen, maar naar veel zwoegen kreeg ie hem toch aan de kant.
Bij Paviljoen Chez Favier (op 20 km) was het weer even heerlijk rusten en daarna werd het waarachtig nog droog ook!
Na het Paardenspringveld en het bruggetje bij de Emmakade liepen we het Jac P Thijssepark in, waar o.a. Grasklokjes (Campanula) en Brem te bloeien stond. Het is altijd genieten daar. Bij het verlaten van het park nog een stel Meerkoetjes gezien met 2 jonkies. Aan de Amsterdamseweg stond een dame trots te zijn met haar hondje. Ze vroeg aan elke voorbijganger of die nog een leuke naam wist voor de pub.
Bij de Bommel stond de deur wagenwijd open zodat ik even gedag kon zeggen tegen Burnett en Isa, die de boel aan ’t opruimen waren. (broer van de vriend van dochter en zijn vriendin, duidelijk, niet?)
Aan de overzijde, boven de luifel van Wijnkoperij Henri Bloem, zag ik ineens de tekst: Prijs water, drink wijn. Hoe toepasselijk! Na de landscheidingskade het Amsterdamse bos weer in gegaan en teruggelopen naar de Poelster, Het was weer volbracht.

Lenie van Leeuwen.