Bunschoten Spakenburg 6 september 2008.

Visserijtocht

Met een volle bus vertrekken we met goed weer (droog en af en toe een flauw zonnetje) richting Bunschoten/Spakenburg.
Vanuit een gebouwtje achter de brandweerkazerne start de wandeling. De 15 km loopt om het dorp heen, over een klompenpad. Dat houd in dat je door het weiland gaat en af en toe over een hekje moet klimmen, daarbij kan je lelijk je knie stoten!
Maar wel leuk. Elke afstand komt door de haven, want het is tenslotte visserijdag. Alle boten zijn mooi opgetuigd, net als de dames, heren en kinderen die in klederdracht rond lopen.
Overal worden paling en haring gerookt, deze kan je ook kopen.
Ook kan je een kloot adopteren. We worden aangesproken door een meneer met een touw vol met kloten. Wat zijn kloten denkt u natuurlijk. Kloten zijn houten balletjes die aan een touw om de mast zitten, aan het touw zit het zeil vast, en als het zeil gehesen wordt rollen de kloten langs de mast.
Hierdoor slijten ze en daarom kan je vandaag voor €5,- een kloot adopteren.
Zodat ze weer nieuwe kunnen kopen.
Als AWV hebben we kloot nr. 7 geadopteerd (zie certificaat). Op de kloot staat ook onze naam. Als u dus een rondje gaat varen met de Botter BU-16 zoek dan naar kloot nr. 7!
Kent u trouwens het spreekwoord/gezegde ‘Met je kloten voor het blok zitten”?
Dat komt dus uit de visserij en betekent dat het bovenste touw met kloten boven in de mast tegen het blok zit. Zo leer je nog eens wat.
Na dit oponthoud moeten we nodig verder want wij gingen voor de 15 km. We worden door de “moderne” haven geleid hier liggen de plezierbootjes te dobberen. En aan de andere kant staan de vakantiehuisjes te stralen in de zon.
Na nog langs een maďsveld gelopen te hebben komen we op een dijk en gaan we weer richting dorp.
We krijgen nog te zien hoe een kudde koeien van de ene naar de andere wei gestuurd worden. Ze moeten best ver over de weg, maar ze lopen wel door want de boer rijd met een quad (soort brommer op 4 wielen) achter ze aan!
Het laatste stuk is een beetje puzzelen, via de routebeschrijving en de pijlen, lukt het uiteindelijk toch weer om op tijd bij het startgebouw te komen.
Een leuke wandeling met goed weer.

Jolanda.