Sallandtocht 2007 op 23 juni te Deventer.

Een bescheiden aantal personen van 27 waren om half acht in de morgen present voor een bustocht naar Deventer. Een persoon met de initialen L van L deed er wat langer over maar had de mazzel dat we even hebben gewacht overigens op voorstel van de aardige chauffeur.
Deze bracht ons snel en op een veilige manier naar Deventer. Hij was een rustig persoon maar moeilijk te verstaan.
Na de koffie in de speeltuin, waar de start was, gingen we van start voor onze 10 km.
Een viaduct over betekende langs de spoorbaan lopen in een ijzeren kooi die gelukkig wel open was zodat we de voortrazende treinen konden zien en vooral horen.
We liepen op dat viaduct te deinen wanneer er een trein passeerde.
Via wat straatjes werd ‘’ Brinkgreven’’ bereikt . Een instelling voor mensen die lichamelijk een handicap hebben.
Ze wonen daar in een soort parkachtig gebied met moderne huizen maar ook oude gebouwen en voorname statige herenhuizen. Ook het koetshuis en tuinmanshuis ontbraken niet in het geheel waarbij vooral de oude woning uit 1934 er erg mooi uitzag.
In het park allerlei kleine kunstwerken maar vraag me niet wat het voorstelde alhoewel de zes gekleurde paaltjes wel in een wandeltocht paste.
Even verderop kwamen we in gesprek met een krantenman die vertelde dat de opbrengst van de kranten bestemd was voor mensen in de Filipijnen die het erg arm hebben.
Jaarlijks gaat hij met een paar vrienden daar naartoe om huisjes te bouwen voor ongeveer 600 euro per stuk. De man was daar met recht trots op en bleef er over doorpraten.
De Raalterweg hoeft van mij niet in het parcours want dat is een snelweg waar je langs moet lopen met allemaal voorbij razende vrachtauto’s en auto’s , maar kennelijk kan het niet anders.
Daarna kwam er toch een beetje landelijke omgeving en zowaar een zandweg waar veel plassen stonden van de avond daarvoor toen het hard had geregend.
In de verte zagen we in de verte iets op de weg liggen, een tas, een kind??
We wisten het niet maar toen we dichterbij kwamen bleken het twee blauwe tonnen te zijn als afzetting voor een gerepareerd stukje in de weg. Kennelijk eigen werk van een boer in de omgeving.
Toen was daar op 7 km een rust met heerlijke ballen gehakt en koffie maar helaas voor de dames was er geen toilet, het geen eigenlijk niet kan.
Zelf rusten verzorgen en uiteraard wat verdienen prima maar dan wel voorzieningen die noodzakelijk zijn treffen.
Het pad langs de wetering was prachtig met veel groen, bossen en hier en daar wat dieren zoals een pad en heel veel vlinders in allerlei kleuren en maten van zeer klein tot vrij groot.
Zo kwamen we weer terug in Deventer met een uitstapje naar Diepenveen ( rust) en Schalkhaar ( langs de Wetering).
Een mooie tocht met prachtig weer maar helaas een buitje voor de 40 km lopers.
Aan het eind wisten we ook dat Daniël zijn eerste vijf kilometer had gelopen welke is aangetekend in zijn wandelboekje en trots kon hij zijn eerste medaille ontvangen.


Henk Ostendorf